Se alkuperäinen uskonto.

Islamin uskonto

Tiivistelmä asioista joita sinun tulisi tietää paaston rikkomis -juhlasta )‘Iid ul-fitr) sekä iid-rukouksen ohje

 

Paaston rikkomis -juhlaa vietetään ramadanin kuukauden päättyessä shawwalin kuukauden ensimmäisenä päivänä, joka alkaa viimeisen paastopäivän maghrib-rukouksesta.

Iidin päivämäärä vaihtelee vuosittain, sillä ramadan kestää kuukalenterin mukaan joko 29 tai 30 päivää. Paaston kuukausi on 29 päivää mikäli shawwalin kuu havaitaan 29. päivän illalla ja jos sitä ei havaita, niin paasto jatkuu 30. päivää.

 

‘Iid ul-Fitr on yksi kahdesta muslimien ainoista vuosittaisista juhlista, joita on sallittua viettää (Sunan Abu Dawud 1134, sahih Al-Albaanin mukaan). Al-Fitr tarkoittaa paaston rikkomista ja 'iid tarkoittaa juhlaa tai festivaalia. ‘Iid-päivän aamuna tai edellisenä iltana maghrib-rukouksen jälkeen jaetaan sunnan mukaan köyhille 1 saa’ (mittayksikkö) ruokaa almuverona ja tämä tulee tehdä ennen ‘iid-rukousta, joka tavallisesti rukoillaan aamulla 8-9 aikoihin. Iid-rukous on suoritettava duha-aikana, eli aikana, joka on aamurukouksen ja keskipäivän rukouksen välillä.

 

 

Zakat ul-fitr ennen iid-rukousta

 

Zakat-ul fitr, joka on yhden saa’-tilavuusyksikön verran ruoka-ainetta, on pakollista jakaa köyhille ennen 'iid-rukousta. (Sahih Al-Bukhari 1503, Sahih Aal-Bukhaari 1503, 1407) HUOM! Tätä ei voi vain maksaa rahana, vaan itse ruoka on jaettava silloin. Tähän tehtävään voi nimetä toisen henkilön, joka ostaa ruuan lahjoituksellasi. Lahjoitus on syytä tehdä ajoissa, jotta raha ehditään muuttaa ruuaksi.

 


'Iid ul-fitrin suositeltavat sunnat
 

1. Kylpeminen (ghusul) ennen 'iid-rukousta sen päivän fajr-rukouksen jälkeen. 

(Al-Muwatta’ 428, sahih An-Nawawin mukaan)

 

2. Parhaiden vaatteiden päälle pukeminen. 

Miesten ja naisten on huomioitava islamilaiset etiketit pukeutumisessa, kuten auran peittäminen juhlapäivästä huolimatta. Naisten tulee pidättäytyä koristeellisista ja huomiota herättävistä vaatteista kodin ulkopuolella ja pukea sen sijaan puhtaat ja siistit vaatteet lähtiessään ulos. (Al-Mu’jam al-Awsat 7609, hyvä al-Albaanin mukaan & As-Sunan al-Kubra lil-Bayhaqi 6143, sahih Ibn Hajarin mukaan) 

 

3. Parittoman määrän taateleita syöminen ennen 'iid-rukousta.

(Sahih Al-Bukhari 953).

 

4. Allahia ylistävien lausuntojen lausuminen (takbiiraat) itsenäisesti maghrib-rukouksesta seuraavan aamun 'iid-rukouksen alkamiseen saakka.

 

Ylistykset, jotka on raportoitu Alilta ja Ibn Mas’uudilta ovat seuraavat:

 

اللهُ أكبر اللهُ أكبر، لا إلهَ إلَّا الله، واللهُ أكبر اللهُ أكبر، ولله الحَمْد

 

Allahu Akbar, Allahu Akbar, lää iläähä illAllah. Allahu Akbar, Allahu Akbar, wä lilläähil-Hämd. 

“Allah on Suurin, Allah on Suurin. Ei ole muuta jumalaa (palvomisen arvoista) kuin Hän. Allah on Suurin, Allah on Suurin -  ja kaikki kiitokset (ja ylistykset) kuuluvat Hänelle.”

 

(Ibn Abi Shaybah, Musannaf (2/168), Ibn al-Hammam luokitteli ketjun hyväksi Fath al-Qadirissa 2/82))

 

Nafi’ raportoi:

 

‎كَانَ يَغْدُو إِلَى الْعِيدِ مِنَ الْمَسْجِدِ وَكَانَ يَرْفَعُ صَوْتَهُ بِالتَّكْبِيرِ حَتَّى يَأْتِيَ الْمُصَلَّى وَيُكَبِّرُ حَتَّى يَأْتِيَ الإِمَامُ

“Hänellä (Abdullah ibn Umarilla, Allah olkoon tyytyväinen häneen) oli tapana lähteä ‘iid-rukoukseen moskeijalta ja hän nosti ääntään lausuen Allahin Suuruutta, kunnes hän saapui rukouspaikalle. Hän jatkoi Allahin ylistämistä, kunnes rukouksen johtaja saapui.”

 

(As-Sunan Al-Kubra 5652, autenttinen Al-Bayhaqin mukaan)

 

 

5. Eri reitin kulkeminen rukouspaikkaan ja takaisin (Sahih Al-Bukhari 986) sekä sinne käveleminen, mikäli tämä on mahdollista (Sahih Al-Bukhari 956).

 

 

6. Tämän lausuminen muille muslimeille 'iid-päivänä:

 

Jubayr ibn Nufayr raportoi, että profeetan ﷺ seuralaiset tapasivat toisiaan ‘iid-päivänä ja sanoivat toisilleen: 

 

تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَمِنْكَ

Täqabbal-lallaahu minnää wä mink

“Allah hyväksyköön meiltä ja sinulta.”

 

(Salat al-‘Idayn lil-Mahamili 2/218, hasan Ibn Hajarin mukaan)

 

 

7. ‘Iid-rukouksen rukoileminen ulkona avoimella alueella ilman sitä edeltäviä tai sitä seuraavia sunnah-rukouksia ja saarnan kuuntelu rukouksen jälkeen.

 

‘Iid-rukous on sunnah rukoilla ulkona laajalla alueella (Sahih Al-Bukhari 956). Tätä ennen eikä tämän jälkeen rukoilla sunnah-rukouksia (Sahih Al-Bukhari 1431). Rukouksen jälkeen rukouksen johtaja pitää saarnan ja tätä on suositeltavaa jäädä kuuntelemaan (Sahih Al-Bukhari 963).

 

 

Iid-rukouksen ohje

 

‘Iid-rukous on duha-ajalle määrätty rukous shawwalin kuukauden ensimmäiselle päivälle fajr-ajan jälkeen. ‘Iid-rukous eroaa tavallisesta rukouksesta sen takbiirien (“Allahu Akbar” -ylistysten) määrällä ja rukousessa on vain kaksi rukousosiota (rakaat). ‘Iid-rukoukseen ei kuulu ensimmäistä eikä toista rukouskutsua (Sahih Muslim 887). Sitä ennen eikä jälkeen ole sunnan mukaista rukoilla ylimääräisiä rukouksia. Ainoastaan saarnaa on suositeltavaa jäädä kuuntelemaan.

 

Ibn ‘Abbas raportoi:

 

 خَرَجَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يَوْمَ عِيدٍ فَصَلَّى رَكْعَتَيْنِ لَمْ يُصَلِّ قَبْلُ وَلاَ بَعْدُ

“Profeetta ﷺ lähti ‘iid-rukoukseen ja ‘iid päivänä ja suoritti kahden raka'an rukouksia. Hän ei rukoillut sitä ennen tai sen jälkeen (sinä aikana).”

 

(Sahih Al-Bukhari 1431)

 

Nämä ohjeet ovat niille, jotka haluavat pysyä rukouksessa mukana sekä niille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse osallistumaan yhteisrukoukseen, vaan rukoilevat itsekseen iid-rukouksensa duha-aikana. 

 

Suurin osa koulukunnista ovat sitä mieltä, että 'iid-rukouksen suorittaminen on pakollista. Osan mukaan se on vain joillekin pakollista, mutta kaikille suositeltavaa. (As-Shafi’i, Mukhtasar al-umm 8/125, Maliki, Sharh al-Kharashi 2/104, Hanbal, Al-Insaf)

 

1. Iid-rukous rukoillaan duha-ajan sisällä, eli jonkin aikaa fajrin ajan jälkeen ja jonkin verran ennen keskipäivää. Tuona aikana sitä on sallittua rukoilla ja moskeijoiden johto yleensä päättää mihin aikaa he järjestävät rukouksen.

 

2. Rukous koostuu kahdesta ääneen luettavasta rukousosiosta fajr-rukouksen tapaan, mutta sen avauksen ylistyksen (“Allaahu Aakbar”) jälkeen ylistys (takbiir) lausutaan vielä kuusi kertaa sen lisäksi, eli “Allaahu akbar” sanotaan yhteensä seitsemän kertaa. 

 

Katso tavallisen rukouksen ohje täältä: https://www.islaminusko.fi/Uudelle-muslimille/

 

3. Toiseen rukousosioon noustessa lausutaan liikkeessä “Allaahu Akbar”, jonka jälkeen tämä lausutaan vielä viisi kertaa seistessä.

 

4. Muuta poikkeavaa rukouksessa ei ole.

 

 

Naisten tulisi tulla kuuntelemaan ‘iid-rukousta lausua ylistyksiä ja kuunnella saarnaa vaikka he eivät pystyisi osallistumaan rukoukseen

 

 Umm 'Atiyya sanoi:

 

أَمَرَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ نُخْرِجَهُنَّ فِي الْفِطْرِ وَالأَضْحَى الْعَوَاتِقَ وَالْحُيَّضَ وَذَوَاتِ الْخُدُورِ فَأَمَّا الْحُيَّضُ فَيَعْتَزِلْنَ الصَّلاَةَ وَيَشْهَدْنَ الْخَيْرَ وَدَعْوَةَ الْمُسْلِمِينَ ‏.‏ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِحْدَانَا لاَ يَكُونُ لَهَا جِلْبَابٌ قَالَ ‏ "‏ لِتُلْبِسْهَا أُخْتُهَا مِنْ جِلْبَابِهَا

“Jumalan sanansaattaja ﷺ käski meidän tuoda nuoret naiset ja kuukautisissa olevat naiset sekä suojaan laitetut naiset ulos ‘iid ul-fitrina ja ‘iid ul-adhana. Kuukautisissa olevat naiset pidättäytyivät rukouksen luota, mutta osallistuivat hyvyyteen ja muslimien pyyntörukouksiin. Sanoin: “Oi Jumalan sanansaattaja, yhdellä meistä ei ole jilbaabia (kehoa peittävää verhoa).” Hän ﷺ sanoi: “Hänen siskonsa tulisi peittää hänet hänen jilbabillaan.”

 

(Sahih Al-Bukhaari 971, Sahih Muslim 890)

 

Toisessa raportissa profeetta ﷺ sanoi:

 

وَيَعْتَزِلْنَ الْحُيَّضُ الْمُصَلَّ

“Ja kuukautisissa olevien naisten tulisi pysyä poissa rukouspaikasta.”

 

(Sahih Al-Bukhaari 974)

 

 

Iid-päivänä ei ole sallittua paastota
 

Abu ‘Ubayd raportoi, että Umar ibn al-Khattab, Allah olkoon tyytyväinen häneen, sanoi:

 

‎يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَدْ نَهَاكُمْ عَنْ صِيَامِ هَذَيْنِ الْعِيدَيْنِ أَمَّا أَحَدُهُمَا فَيَوْمُ فِطْرِكُمْ مِنْ صِيَامِكُمْ وَأَمَّا الْآخَرُ فَيَوْمٌ تَأْكُلُونَ مِنْ نُسُكِكُمْ

“Oi ihmiset, Jumalan sanansaattaja ‎ﷺ on kieltänyt teitä paastoamasta kahden juhlapäivän aikana (iid al-fitrina ja Iid ul-Adhana). Mitä tulee yhteen niistä, niin se on päivä, kun rikotte paastonne ja mitä tulee toiseen niistä, niin se on päivä, kun syötte uhrauksistanne.”

 

(Sahih Al-Bukhari 5251, Sahih Muslim 1137)

 

 

Iid on vain yhden päivän - ei kolme päivää

 

Iid ul-fitr ei minkään raportin mukaan kestä kolmea päivää, vaan juhla on yhden päivän juhla shawwalin ensimmäisenä päivänä. Vain uhrauksen juhlaa seuraa kolme syömisen, juomisen ja ylistyksen päivää, mutta näitäkään ei sinänsä luokitella juhlapäiviksi, kuten itse uhrauksen juhlan päivä. Tähän paaston rikkomis -juhlaan ei kuitenkaan kuulu mitään shawwalin toisena eikä seuraavina päivinä.

Shaykh Al-Albaani sanoi:

 

يوم الفطر هو العيد، أما اليوم الثاني والثالث فليسوا من العيد في شيء إطلاقا، فعيد الفطر هو يوم واحد

”Fitr-päivä on ’iid (eli juhla). Mitä tulee toiseen ja kolmanteen päivään, niin nämä eivät ole ollenkaan 'iid-päiviä, vaan 'iid ul-Fitr on yhden päivän.”

(جامع تراث العلامة الألباني في الفقه 595/10)

 

Ei ole sunnan mukaista lausua ylistyksiä kuorossa vaan sen sijaan ne tulee lausua itsenäisesti

 

On sunnah resitoida ylistyksiä iidinä, mutta tämä tehdään yksilöinä eikä kuorossa. Kuorossa lausutut takbiirit eivät ole peräisin profeetan ‎ﷺ eikä seuralaisten sunnasta eikä varhaisten muslimien tavoista. 

 

Ibn Al-Utheymeen sanoi liittyen tähän aiheeseen:

 

أما التكبير الجماعي بصوت واحد فهذا ليس من السنة، بل كل واحد يكبر وحده لنفسه

”Mitä tulee yhden yhteisen äänen ryhmä-takbiireihin, niin tämä ei ole peräisin sunnasta. Pikemminkin, jokaisen pitää tehdä takbiirit yksilöinä itsekseen.”

 

(Silsilah Fataawaa Noor ‘Alaa Ad-Darb, 355)

 

 

Shaykh Muhammad ibn Ibraheem Aali Ash–Shaykh sanoi:

 

وسلوك هذه الكيفية في التكبير لا أعرف أنا وجهها ، فالمدعي شرعية ذلك بهذا الشكل عليه إقامة الدليل والبرهان 

”Mitä tulee takbiirejen resitoimiseen tällä tavalla (kuorossa), niin en tiedä sen pohjaa (että se olisi uskonnossa). Hänen, joka väittää, että tämä on sharian mukaista tulee esittää (sitä tukevat) todisteet (Koraanista tai sunnasta).

 

(Majmoo’ Fatawa al-‘Allamah Muhammad ibn Ibraheem, 3/127, 128)

 

Myös muut suuret oppineet, joiden ryhmään kuuluu Shaykh Abdul-Aziz ibn Abdullah Al Shaykh, Shaykh Saleh Al-Fawzan, Shaykh Abdullaah Ibn Munee, Abd al-Aziz ibn Baz, Bakr Abu Zayd ja Muhammad ibn Ibrahim Al ash-Sheikh lausuivat asiasta:

 

التكبير الجماعي بصوت واحد ليس بمشروع بل ذلك بدعة ؛ لما ثبت عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال : ( من أحدث في أمرنا هذا ما ليس منه فهو رد ) ، ولم يفعله السلف الصالح ، لا من الصحابة ، ولا من التابعين ، ولا تابعيهم ، وهم القدوة 

“Takbiirin resitoiminen ryhmässä ei ole laillistettua, vaan pikemminkin innovaatio, sillä on todistettu, että profeetta ﷺ sanoi: “Kuka ikinä innovoi tähän asiaamme (eli uskontoomme) jotain, mikä ei ole siitä, tulee saamaan sen hylätyksi.” Ja sitä ei tehnyt varhaiset edeltäjät eikä seuralaiset eikä heidän seuraajansa eikä nuo, jotka seurasivat heitä ja he ovat esimerkillisiä.”

 

(Fatawa al-Lajnah al-Daimah, 8/311)

 

 

 

 

 

Kaikki menestys tulee vain Allahilta ja Allah tietää parhaiten.