"Muut profeetat (rauhaa heille) lähetettiin erityisesti heidän omille kansoilleen, mutta minut on lähetetty koko ihmiskunnalle"

 

- Muhammad ﷺ (Sahih Al-Bukhari 438)

Tervetuloa Suomen islamilaisen tiedon kanavalle!

Rakennamme jatkuvasti lisää sisältöä, jos Allah suo.

Löydä meidät

myös instagramista!

Naisten meneminen moskeijaan

 

 

Ei ole epäillystäkään siitä, että islam tuo mukanaan kattavasti hyvyyttä sekä ohjeistuksia elämän jokaiselle osa-alueelle. Hyvyys on peräisin Allahilta - Kaikkivaltiaalta - ja tämä hyvyys on sekä miehille että naisille. Allah sanoo:

 

مَنْ عَمِلَ صَـٰلِحًۭا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌۭ فَلَنُحْيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةًۭ طَيِّبَةًۭ ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ

“Kuka ikinä suorittaa hurskaita tekoja - olkoon hän mies tai nainen - ollessaan uskovainen, totisesti, me tulemme antamaan hänelle hyvän elämän ja totisesti, Me tulemme antamaan heille heidän palkkionsa tuonpuoleisessa sen mukaisesti, mitä heillä oli tapana tehdä.” (16:97) 

 

Islam antaa kunnia ja arvostusta naisia kohtaan humioimalla heidän erilaisuutensa vastakkaiseen sukupuoleen tavalla, joka on sopiva. Naista on suojeltu hänelle annetuilla säädöksillä, joiden viisauden tietää Allah - Kaikkitietävä Luoja. 

 

Moskeijaan meneminen mm. yhteisrukouksia varten ei ole naisille pakollista, mutta tämä on jotain sallittua heille tietyin ehdoin, jotka suojelevat hänen kunniaansa sekä uskontoaan. Hänellä on siis mahdollisuus osallistua yhteisrukouksiin sekä Allahia muisteleviin kokoontumisiin, joiden tilat ovat tehty naisille sopiviksi. On kuitenkin muistettava, että paholainen ahertaa ihmisten harhaan johdattamisessa ja tästä syystä tälle aiheelle on vain sopivaa antaa oma kappale, jotta naiset voisivat suojella itseään paholaisen juonia vastaan. 

 

Profeetta ﷺ sanoi: 

 

إِذَا اسْتَأْذَنَكُمْ نِسَاؤُكُمْ بِاللَّيْلِ إِلَى الْمَسْجِدِ فَأْذَنُوا لَهُنَّ

“Jos teidän naisenne pyytävät lupaa mennä moskeijaan yöllä, niin sallikaa heidän (mennä).” 

 

(Sahih al-Bukhari 865, Sahih Muslim 990)

 

Toisessa hadithissa on mainittu, että profeetta ﷺ sanoi:

 

لاَ تَمْنَعُوا إِمَاءَ اللَّهِ مَسَاجِدَ اللَّهِ وَلَكِنْ لِيَخْرُجْنَ وَهُنَّ تَفِلاَتٌ

“Älkää estäkö Allahin naispalvelijoita menemästä Allahin moskeijoihin - mutta heidän tulee mennä ilman hajuvettä.” 

 

(Abu Dawud 565, hasan sahih al-Albaanin mukaan)

 

Tämä hadith tuo esille, että moskeijaan menemisen ehtoihin kuuluun, että nainen ei tuoksu hajuvedeltä lähtiessään sinne. 

 

Shaykh Saalih al-Fawzaan sanoi:

 

وقوله ﷺ: «وَلْيَخْرُجْنَ تَفِلاتٍ» ، أي : غيرَ مُتَطَيِّبات ، وإنما أُمِرْنَ بذلك؛ لِئَلَّا يُفْتَنَ الرِّجالُ بِطِيبِهِنَّ، ويَصْرِفُوا أَنْظارَهُمْ إِليهِنَّ ، فَيَحْصُلُ بذلك الافْتِتَانُ بِهِنَّ، ويُلْحَقُ بالطَّيبِ ما كانَ بمعناه؛ كَحُسْنِ المَلْبَسِ وإظهارِ الحُلِيِّ، فإن تطيَّبَتْ أو لَبِسَتْ ثِياب زينة؛ حَرُمَ عليها ذلك.

 

“Ja hänen ﷺ lausuntonsa: ‘heidän tulee mennä ilman hajuvettä’ tarkoittaa, että heidän ei tule olla hajustautuneita. Näin on määrätty vain, jotta he eivät aiheuttaisi koettelemusta miehille heidän tuoksullaa, eivätkä he kääntäisi (miesten) katseita heihin ja täten ajaisi heitä koettelemukseen. Hajusteiden ohella sama sääntö koskee kaikkea, mikä on niiden kaltaista, kuten hienoja tai huomiota herättäviä vaatteita ja korujen paljastamista. Jos nainen hajustautuu tai pukeutuu koristeellisiin vaatteisiin, tämä (moskeijaan tai ulos meneminen) on hänelle kiellettyä.”

 

(Al-Mulakhhas ul-fiqhi)


 

Toisessa hadithissa profeetta ﷺ sanoi: 

 

أَيُّمَا امْرَأَةٍ أَصَابَتْ بَخُورًا فَلاَ تَشْهَدْ مَعَنَا الْعِشَاءَ الآخِرَةَ

“Kuka ikinä naisista laittaa hajuvettä, hänen ei tulisi osallistua kanssamme isha-rukoukseen.”  

 

(Sahih Muslim 444)

 

Toisessa hadithissa hän ﷺ sanoi:

 

أَيُّمَا امْرَأَةٍ اسْتَعْطَرَتْ فَمَرَّتْ عَلَى قَوْمٍ لِيَجِدُوا مِنْ رِيحِهَا فَهِيَ زَانِيَةٌ

“Kuka tahansa nainen, joka laittaa hajuvettä ja ohittaa ryhmän ihmisiä niin, että he haistavat hänen tuoksunsa, on aviorikkoja.”

 

(Sunan an-Nasa'i 5126, hasan al-Albaanin mukaan)


 

Meidän ei siis tulisi vähätettä todellisuutta, että naiset ovat biologisesti kiinnostavia ja houkuttelevia luomuksia miehille, joten jokaisen naisen tulisi suojella yhteisöään korruptiosta ja perheiden rikkoutumisesta sulkemalla ovia näihin houkutuksiin. Hänen tulisi tehdä tämä Allahin - Kaikkitietävän - tyytyväisyyden saavuttamiseksi. Sanoihan profeettamme ﷺ:

 

مَا تَرَكْتُ بَعْدِي فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنَ النِّسَاءِ

“En ole jättänyt vaikeampaa koettelemusta miehille kuin naiset.”

 

(Sahih al-Bukhari 5096)

 

Naisen tulisi pyrkiä seuraamaan myös sunnan opetuksia siinä, että hän kantaa itseään kunniallisesti, haluamatta miesten huomiota kadulla tai moskeijan sisällä. Profeetta ﷺ sanoi:

 

ليس للنساء وسط الطريق

“Naisille ei ole (sopivaa kävellä) tien keskiosassa.”

 

(Sahih Ibn Hibbaan 5636, hasan al-Albaanin mukaan)

 

Moskeijassa rukoilemisesta hän ﷺ sanoi:

 

خير صفوف الرجال أوّلها وشرها آخرها ، وخير صفوف النساء آخرها وشرها أولها

“Parhaat rivit (rukouksessa) miehille ovat ensimmäiset ja huonoimmat ovat takimmaiset. Ja parhaat rivit (rukouksessa) naisille ovat takimmaiset ja huonoimmat ovat etummaiset.”

 

(Sahih Muslim 440)

 

Tämä pätee tietenkin tilanteissa, joissa ei ole ollut mahdollisuutta rakentaa esimerkiksi seinää miesten ja naisten välille. 

 

Umar ibn al-Khattaab sanoi: 

 

لو تركنا هذا الباب للنساء

“Jos jätämme tämän oven naisille.” 

 

Hän tarkoitti moskeijan (ovea). An-Naafi’ sanoi: 

 

فلم يدخل منه ابن عمر حتى مات

“Ibn Umar ei kulkenut siitä ovesta kuolemaansa saakka.”

 

(Sunan Abi Dawud 462, sahih al-Albaanin mukaan) 

 

Kun nainen ylläpitää hänen peittäytymisensä ehtoja, siveyttä, ei-mahram miesten välttämistä sekä pitää kiinni hänelle määrätyistä islamilaisista etiketeistä mennessään moskeijaan, tulee moskeijaan meneminen hänelle sallituksi.  

 

Kuitenkin, on huomioitava, että nainen saa suuremman palkkion rukoillessaan kotonaan, sillä profeetta ﷺ sanoi:

 

‎لا تَمْنَعُوا نسائَكُمُ المساجِدَ، وبُيُوتَهُنَّ خيرٌ لهنَّ

”Älkää estäkö naisianne moskeijoista, mutta heidän kotinsa ovat parempia heille.” 

 

(Abu Dawuud 567, sahih al-Albaanin mukaan)

 

Mikäli moskeijaan menemiselle ei ole mitään muuta syytä kuin yhtesrukoukseen osallistuminen, niin kotona rukoileminen on siis parempi naiselle. Kotona hän on suojassa paholaisen houkutuksesta saada huomiota ulkona olevilta miehiltä ja tuntea oloaan kauniiksi ja huomioiduksi heidän edessään. Toisessa hadithissa profeetta ﷺ sanoi:

 

إنّ المرأة عورة، فإذا خَرَجَتِ استشرفَهَا الشَّيطان، وأقرب ما تكون من وجه ربّها وهي في قعر بيتها

“Nainen on ‘awrah (eli peitettäväksi määrätty). Kun hän lähtee ulos, paholainen tarkkailee häntä (yrittäen houkutella hänet harhaan). Hän on lähimpänä hänen Valtiaansa kasvoja (eli tyytyväisyyttä) ollessaan kotinsa perällä.”

 

(Sahih Ibn Khuzayma 1767, sahih al-Albaanin mukaan)

 

Jos nainen taas ei pidä kiinni hänelle määrätyistä säädöksistä lähtiessään ulos kodistaan, ei moskeijaan meneminen ole hänelle sallittua. Tällöin sen säädös muuttuu kielletyksi, sillä hän on laiminlyönyt aiheeseen kuuluvat ehdot ja suorittanut syntiä hyvän teon sijaan. 

 

Aishan on raportoitu sanoneen: 

 

لَوْ أَدْرَكَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم مَا أَحْدَثَ النِّسَاءُ لَمَنَعَهُنَّ كَمَا مُنِعَتْ نِسَاءُ بَنِي إِسْرَائِيلَ‏.‏

“Jos Allahin sanansaattaja ﷺ olisi tiennyt, mitä naiset tekivät, hän olisi kieltänyt heitä menemästä moskeijaan samalla tavalla kuin Israelin jälkeläisiä kiellettiin.”

 

(Sahih al-Bukhari 869 ja Sahih Muslim 998)


 

Shaykh Saalih al-Fawzaan antaa neuvona aihetta käsittelevän kappaleensa lopussa:

 

أيتها المرأة المسلمة! تمسكي بتعاليم دينك، ولا تَغُرَّنَّكِ دعايات المُضَلَّلين الذين يُريدون سَلْبَ كَرامَتِكِ التي بَوَّأَكِ مَنْزِلَتَها دينُ الإِسْلامِ ، وليس غيرُ الإسلامِ، وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ [آل عمران : ٨٥] .

 

وفقنا الله جميعاً لما فيه الخير والصلاح في الدُّنيا والآخِرَةِ.

 

“Oi musliminainen, pidä kiinni uskontosi opetuksista, äläkä anna harhaanjohtavien ihmisten esittämien näkemysten johtaa sinua harhaan - niiden, jotka haluavat riistää sinulta kunnian, jonka islamin uskonto on sinulle antanut. (Tätä) ei (ole antanut) mikää muu kuin islam. (Allah sanoo): "Ja kuka pyrkii saavuttamaan muuta elämäntapaa (tai uskontoa) kuin islamin,  sitä ei tulla koskaan hyväksymään häneltä, ja tuonpuoleisessa hän tulee olemaan häviäjien joukossa." (3:85)

 

Allah johdattakoon meitä kaikkia siihen, missä on hyvyyttä ja oikeamielisyyttä tässä elämässä ja tuonpuoleisessa.

 

(Al-Mulkakhhas ul-fiqhii) 

 

 

 

 

 

Lähteet: Mainittujen kirjojen hadithit, Al-Mulakkhas al-Fiqhii, Rukouksen kirja, Shaykh Saalih al-Fawzaan.

 

Kirjoittaja ja kääntäjä: Asiya Rosa, Al-Malik Saudin yliopisto, Riyadh

 

Päiväys: 12.5.2025

 

 

 

 


 

Uusimmat artikkelit: