Tarawiih-rukous on ramadanina suoritettu yörukous, johon sunnah rohkaisee ja suosittelee. Tätä yörukousta kutsutaan tarawiih-rukoukseksi, joka tarkoittaa karkeasti käännettynä rentoutumistaukoa, sillä muslimeilla oli tapana ottaa pieni tauko jokaisen neljän rukousosion suorittamisen (rak’aan) välissä suorittaessaan ramadanin aikana yörukouksia yhteisesti.
Heillä oli tapana pidentää näitä rukouksia ja niiden Koraanin resitaatioita. Tarawiih on suositeltavaa rukoilla moskeijassa, vaikka sen voi rukoilla myös kotona, sillä se on kuitenkin yörukous. Profeetta ﷺ johti seuralaisiaan ramadanin öinä yhteisrukouksessa moskeijassa. Hänellä oli tapana rukoilla tarawiih-rukousta, ja olla rukoilematta sitä peläten, että ihmiset ajattelisivat sen olevan pakollinen rukous.
Aisha kertoi Allahin sanansaattajan ﷺ yörukouksesta:
ذَاتَ لَيْلَةٍ فِي الْمَسْجِدِ فَصَلَّى بِصَلاَتِهِ نَاسٌ، ثُمَّ صَلَّى مِنَ الْقَابِلَةِ فَكَثُرَ النَّاسُ، ثُمَّ اجْتَمَعُوا مِنَ اللَّيْلَةِ الثَّالِثَةِ أَوِ الرَّابِعَةِ، فَلَمْ يَخْرُجْ إِلَيْهِمْ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم، فَلَمَّا أَصْبَحَ قَالَ
“Yhtenä yönä hän (ﷺ) rukoili moskeijassa ja ihmiset seurasivat häntä rukouksessa. Sitten (seuraavana yönä) hän rukoili (myös) ja ihmisiä oli enemmän. Sitten kolmantena tai neljäntenä yönä ihmiset kokoontuivat, mutta Allahin sanansaattaja ﷺ ei tullut ulos. Ja kun aamu tuli, hän ﷺ sanoi:
قَدْ رَأَيْتُ الَّذِي صَنَعْتُمْ وَلَمْ يَمْنَعْنِي مِنَ الْخُرُوجِ إِلَيْكُمْ إِلاَّ أَنِّي خَشِيتُ أَنْ تُفْرَضَ عَلَيْكُمْ
'Totisesti, näin mitä te teitte ja mikään ei estänyt minua tulemasta ulos luoksenne kuin pelko siitä, että se (rukous) tehtäisiin teille pakolliseksi.'" Aisha sanoi:
وَذَلِكَ فِي رَمَضَانَ
“Ja tuo oli ramadanina.”
(Sahih Al-Bukhari 1129, Sahih Muslim 1780)
Abu Hurairah raportoi, että profeetta ﷺ rohkaisi ramadanina yörukouksessa seisomiseen ilman, että hän teki siitä pakollista. Profeetalla ﷺ oli tapana sanoa:
مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ
“Kuka ikinä seisoo (rukouksessa) ramadanin aikana uskosta ja tavoitellen palkkiota, hänen menneet syntinsä tullaan antamaan anteeksi.”
(Sahih al-Bukhari 2009)
Toisessa raportissa Abu Dharr raportoi, että profeetta ﷺ sanoi:
إِنَّهُ مَنْ قَامَ مَعَ الإِمَامِ يعنى في رمضان حَتَّى يَنْصَرِفَ كُتِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ
“Totisesti, kuka ikinä seisoo rukouksessa ramadanina rukouksen johtajan (imaamin) kanssa (eli hänen johdossaan), kunnes hän lopettaa (yörukouksen), hänelle tullaan kirjoittamaan (palkkio), että hän olisi rukoillut koko yön.”
(Sunan at-Tirmidhi 806, sahih At-Tirmidhin mukaan)
Tarawiih-rukous on siis hyvin suositeltava sunnah, jota muslimien ei tulisi hylätä. Seuralaisten tiedetään suorittaneen tarawiih-rukouksia myös profeetan ﷺ kuoleman jälkeen.
Oppineet pitävät aihetta joustavana, sillä aiheesta ei ole raportoitu, että jokin tietty määrä olisi oikea. Shaykh ul-Islam Ibn Taymiyyah sanoi:
والتراويح إن صلاها كمذهب أبي حنيفة والشافعي وأحمد عشرين ركعة أو كمذهب مالك ستا وثلاثين أو ثلاث عشرة أو إحدى عشرة فقد أحسن كما نص عليه الإمام أحمد لعدم التوقيف
“Ja tarawiih rukoillaan Abu Haniifan, ash-Shaafi’n ja Ahmadin koulukuntien mukaan kahtenakymmenenä rukousosiona, tai Maaliki-koulukunnan mukaan kolmenakymmenenä kuutena, kolmenatoista tai yhtenätoista rukousosiona. Totisesti, nämä ovat (kaikki) hyviä, kuten imam Ahmad on todennut, koska asiassa ei ole ehdotonta rajoitusta."
(Al-Ikhtiyarat Al-Fiqhiyyah 1/57)
Jopa seuralaisten on raportoitu rukoilevan eri pituisia tarawiih-rukouksia eri raporteissa. Aisha kertoi Allahin sanansaattajan ﷺ yörukouksista sanoen:
صَلَاتُهُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ وَغَيْرِهِ ثَلَاثَ عَشْرَةَ رَكْعَةً بِاللَّيْلِ مِنْهَا رَكْعَتَا الْفَجْرِ
“Hänen (ﷺ) yörukouksensa ramadanin kuukautena ja muina aikoina oli kolmetoista rukousosiota, joista kaksi rukousosiota oli fajr-rukous.”
(Sahih Muslim 738)
Tämä hadith osoittaa, että myös yksitoista ruousosiota on autenttisesti hyväksyttävä määrä rukoilla yörukouksia ramadanin yönä, eikä määrää olla rajoitettu mihinkään tiettyyn. Yörukousten yleisen hyveellisyyden vuoksi on myös täysin rallittua rukoilla niin monta rukousosiota kuin tahtoo.
An-Nawawi sanoi tarawiih-rukouksesta:
فَصَلَاةُ التَّرَاوِيحِ سُنَّةٌ بِإِجْمَاعِ الْعُلَمَاءِ وَمَذْهَبُنَا أَنَّهَا عِشْرُونَ رَكْعَةً بِعَشْرِ تَسْلِيمَاتٍ وَتَجُوزُ مُنْفَرِدًا وَجَمَاعَةً
“Tarawiih-rukous on oppineiden yksimielisyyden mukaan sunnah. Meidän koulukuntamme (aiheeseen liittyen) on, että siihen kuuluu kaksikymmentä rukousosiota, kymmenellä rauhantervehdyksellä (eli joka toisen välissä), ja se on sallittua rukoilla yksin tai rymässä.”
(Al-Majmu’ 3/526)
Rukouksessa on suositeltavaa keskittyä aina laatuun määrän sijaan ja rukouksen johtajan tulisi rukoilla rukous sen verran rauhallisesti, että ihmiset pysyvät mukana liikkeissä. Hänen tulisi myös välttää liian nopeaa Koraanin resitoimista rukouksen aikana, jotta ihmiset voisivat saavuttaa tyyneyden tunnetta rukousten aikana. Liian nopea resitoiminen voi olla myös haitallista Koraanin oikean lukutavan täydellistämiselle.
Profeetta ﷺ sanoi:
سيخرُجُ أقوامٌ من أُمَّتِي يَشربُونَ القرآنَ كشُربِهِمْ اللَّبَنَ
“Minun kansassani tulee tulemaan ihmisiä, jotka (ikään kuin) juovat Koraania kuin he juovat maitoa (eli resitoivat sitä liian nopeasti).”
(Sahiih al-Jaami’ah 3653, hasan al-Albaanin mukaan)
Profeetan ﷺ ja hänen seuralaistensa tiedetään resitoineen paljon Koraanista tarawiih-rukouksissa, tehden niistä pidempiä kuin muista rukouksista.
Aisha sanoi:
لَا أَعْلَمُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَرَأَ الْقُرْآنَ كُلَّهُ فِي لَيْلَةٍ وَلَا قَامَ لَيْلَةً حَتَّى الصَّبَاحَ وَلَا صَامَ شَهْرًا كَامِلًا قَطُّ غَيْرَ رَمَضَانَ
“En tiedä Allahin sanansaattajan ﷺ koskaan lukeneen koko Koraania yhdessä yössä tai viettäneen koko yötä rukouksessa aamuun saakka, tai paastoneen koko kuukautta, paitsi ramadanina.”
(Sunan an-Nasaa’i 1641, sahih al-Albaanin mukaan)
Rukouksen pidentäminen ei kuitenkaan ole pakollista, eikä yö-rukouksia ruositella jättämään sen pelosta, ettei pitkiä rukouksia kykene suorittamaan.
Rukouksen johtajan on myös suositeltavaa arvioida, minkä verran rukousosioita ihmiset jaksavat suorittaa, jotta rukous ei olisi heille taakka, tai syy jättää tulematta.
Tarawiih-rukous on yörukous, joten se rukoillaan kahden rukousosion osissa, joiden välissä sanotaan rauhan tervehdykset. Tätä voidaan verrata siis fajr-rukouksen suorittamiseen.
Ibn Umar raportoi, että eräs mies kysyi Allahin sanansaattajalta ﷺ yörukouksista ja Allahin sanansaattaja ﷺ sanoi:
صَلَاةُ اللَّيْلِ مَثْنَى مَثْنَى
“Yörukous suoritetaan kahden osissa.”
(Sahih Bukhari 946)
Kaikki edellämainitut lähteet rohkaisevat meitä käyttämään ramadanin yöt hyväksi ja rukoilemaan sen aikana mahdollisimman ahkerasti yörukouksia. Laatuun on syytä kiinnittää huomiota ja muistaa tavoitella rukouksissa vain Allahin - Kaikkivaltiaan - tyytyväisyyttä.
Kaikki menestys tulee Allahilta ja Allah tietää parhaiten.
Lähteet: Mainittujen kirjojen hadithit, Al-Mulakkhas al-Fiqhii, Rukouksen kirja, Shaykh Saalih al-Fawzaan.
Kirjoittaja ja kääntäjä: Asiya Rosa, Al-Malik Saudin yliopisto, Riyadh
Päivitetty: 17.2.2025