"Muut profeetat (rauhaa heille) lähetettiin erityisesti heidän omille kansoilleen, mutta minut on lähetetty koko ihmiskunnalle"

 

- Muhammad ﷺ (Sahih Al-Bukhari 438)

Tervetuloa Suomen islamilaisen tiedon kanavalle!

Rakennamme jatkuvasti lisää sisältöä, jos Allah suo.

Löydä meidät

myös instagramista!

Tämä maailma ei ole mitään verrattuna tuonpuoleiseen

 

 

Aloitan Allahin, Armeliaimman, Armahtajan nimeen

 

Islam opettaa meille, että tämä maailma, jossa elämmme on hetkellinen. Jokainen meistä tulee jättämään sen joku päivä, eikä kukaan meistä tiedä milloin. Tuonpuoleinen taas on ikuinen maailma, jota harva muistelee tarpeeksi. Tuonpuoleisen ikuisuuden muistaminen ja sen eteen työn tekeminen on yksi tärkeimmistä asioista, mitä meidän tulisi tehdä tässä maailmassa.

 

Koskaan ei tulisi unohtaa tämän muistamista arkisin eikä hyvien tekojen suorittamista, vaikka olisimme kuinka keskittyneitä maallisiin tavoitteisiimme, kuten firman ylläpitoon, opintojen suorittamiseen, työelämän tavoitteisiin tai lasten kasvattamiseen ja perheen sekä tulojen ylläpitämiseen. Minkään muun kuin tuonpuoleisen eteen työn tekemisen ei pitäisi olla kenenkään elämässä suurempi prioriteetti, vaikka saatamme suorittaa päiviemme aikana maallisia velvollisuuksiamme ja nauttia siunauksistamme. Joka päivä voi tehdä jotain oman tuonpuoleisen eteen, vaikka kuinka kiireisiä ajattelisimme olevamme. Tärkeintä on, että tämä maailma ei ole tavoitteemme, ja jopa maallisten velvollisuuksien suorittamisessa oikean aikomuksen muistaminen on keino saada palkkiota.

Mikään siunaus ei ole mitään verrattuna paratiisin siunauksiin. Mikään nautinto tässä maailmassa ei ole mitään, verrattuna paratiisiin. Mikään synti ei ole sen arvoista, eikä minkään hyvän teon hylkääminen ole turvallista. Profeetta ﷺ vertaili tätä maailmaa tuonpuoleiseen sanoen: 

 

مَا مَثَلُ الدُّنْيَا فِي الْآخِرَةِ إِلَّا مَثَلُ مَا يَجْعَلُ أَحَدُكُمْ إِصْبَعَهُ فِي الْيَمِّ فَلْيَنْظُرْ بِمَ يَرْجِعُ

“Tämän maailman esimerkki verrattuna tuonpuoleiseen ei ole kuin esimerkki siitä, kun joku teistä upottaa sormensa mereen. Katsokoon hän sitten, mitä se tuo mukanaan (kun hän nostaa se pois vedestä).” 

(Sahih Muslim 2858)

 

Tämä pieni määrä vettä, jota sormeen jää, ei ole mitään, verrattuna koko mereen. Saman kaltaisesti, tämä hetkellinen elämä ja siinä eletyt kokemukset eivät ole juuri mitään, verrattuna tuonpuoleiseen. Paratiisin ja helvetin ihmiset tulevat pian unohtamaan tässä maailmassa koetut nautinnot ja koettelemukset. 

 

Anas ibn Malik raportoi, että Allahin sanansaattaja ‎ﷺ sanoi:

 

يُؤْتَى بِأَنْعَمِ أَهْلِ الدُّنْيَا مِنْ أَهْلِ النَّارِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَيُصْبَغُ فِي النَّارِ صَبْغَةً ثُمَّ يُقَالُ يَا ابْنَ آدَمَ هَلْ رَأَيْتَ خَيْرًا قَطُّ هَلْ مَرَّ بِكَ نَعِيمٌ قَطُّ فَيَقُولُ لَا وَاللَّهِ يَا رَبِّ وَيُؤْتَى بِأَشَدِّ النَّاسِ بُؤْسًا فِي الدُّنْيَا مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ فَيُصْبَغُ صَبْغَةً فِي الْجَنَّةِ فَيُقَالُ لَهُ يَا ابْنَ آدَمَ هَلْ رَأَيْتَ بُؤْسًا قَطُّ هَلْ مَرَّ بِكَ شِدَّةٌ قَطُّ فَيَقُولُ لَا وَاللَّهِ يَا رَبِّ مَا مَرَّ بِي بُؤْسٌ قَطُّ وَلَا رَأَيْتُ شِدَّةً قَطُّ

“Maailmassa kaikkein yleellisimmin eläneet ihmiset tulen ihmisistä tulevat tulemaan tuomiopäivänä ja heidät käytetään tulessa. Sitten heille sanotaan: ‘Oi Aadamin jälkeläinen, koitko mitään hyvää? Saitko mitään siunauksia?’ Joten hän tulee sanomaan: ‘En, kautta Allahin, oi Valtiaani.’ Sitten kaikkien kurjiten elänneet ihmiset paratiisin ihmisitä tulevat tulemaan tuomiopäivänä ja heidät käytetään paratiisissa. Sitten heille sanotaan: ‘Oi Aadamin jälkeläinen, koitko mitään vaikeuksia? Kohtasiko sinua mikään ahdinko?’ Hän tulee sanomaan: ‘En, kautta Allahin, oi Valtiaani. En kokenut mitään vaikeuksia, enkä mitään ahdinkoa.’”

 

(Sahih Muslim 2807)

 

Jopa henkilö, joka koki eniten vaikeuksia tässä maailmassa tulee unohtamaan ne kokoamalla hetkenkin paratiisissa. Sama pätee henkilöön, joka koki mitä suurimpia nautintoja tässä maailmassa. Kaikki hyvä ja huono ei ole mitään verrattuna tuonpuoleiseen, eivätkä ne ole myöskään riskeeraamisen arvoisia. 

 

Todellisuudessa tämä maailma on aikamme valmistautua tuonpuoleiseen, ei siis unohdeta sitä. Siellä ihmiset tulevat joko katumaan sitä, miten he käyttivät aikansa tässä maailmassa ja mille he antoivat keskittymisensä, tai ilahtumaan siitä, että he ansaitsivat hyvillä teoillaan Allahin armon. 

 

Allah sanoi siitä, joka tulee katumaan tekojaan: 

 

يَقُولُ يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي

“Hän tulee sanomaan: ‘Voi minua, olisinpa tehnyt hyvää elämääni varten.’” 

(89:24)

 

Tässä jakeessa tämä henkilö puhuu tuonpuoleisestaan sanalla ‘elämäniä, koska hän ymmärtää, että tuonpuoleinen tulee kestämään ikuisuuden. Hän tulee suremaan, kun hän näkee, että hän ei tehnyt hyviä tekoja elämässään tuonpuoleistaan varten. Täten, kaikkein suurin tavoite tässä elämässämme, jossa elämme, tulisi olla hyvien tekojen suorittaminen, jotta voisimme valmistautua tuonpuoleista varten.   

 

Allah sanoi:

 

وَمَا هَٰذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا لَهْوٌ وَلَعِبٌ ۚ وَإِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِيَ الْحَيَوَانُ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ

“Tämä maallinen elämä ei ole muuta kuin huvia ja leikkiä. Totisesti, tuonpuoleisen koti on todellinen elämä, jos he vain tietäisivät.”

(29:64)

 

Anas ibn Malik raportoi, että profeetta ‎ﷺ sanoi: 

 

‎اللَّهُمَّ لَا عَيْشَ إِلَّا عَيْشُ الْآخِرَهْ

“Oi Allah, ei ole (todellista ja ikuista) elämää, paitsi tuonpuoleisen elämä.”

 

(Sahih al-Bukhari 3796 sekä Muslim 1805)

 

Oikean tasapainon löytäminen on tärkeintä. Jokaisella meistä on velvollisuuksia myös tässä maailmassa, mutta niitä ei tulisi koskaan asettaa etusijalle. On sallittua pyytää kuitenkin hyvyyttä itselleen myös tähän maailmaan, ja tämä on jopa sunna, sillä Anas kertoi profeetalla ﷺ ollen tapana sano:

 

 اللَّهُمَّ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ 

“Allaahumma Rubbanaa aatinaa fi-d-dunyaa häsänätän wä fi-l-ääkhirati häsänätän wä qinää ‘äthääb-än-näär (Oi Allah, Valtiaamme, anne meille hyvää tässä maailmassa ja hyvää tuonpuoleisessa ja pelasta meidät tulen rangaistukselta).”

(Sahih al-Bukhari 4522)

 

 

Oikea asenne on kuitenkin ajatella, että elämme tässä maailmassa kuin matkustajat polulla. Otamme itsellemme sen verran hyvyyttä, joka auttaa meitä saavuttamaan määränpäämme helppoudella. Ja määränpäämme on Allahin tyytyväisyyden saavuttaminen, jonka kautta Hän armahtaisi meille ikuisen paratiisin. 

 

Ibn Umar raportoi, että Allahin sanansaattaja ﷺ sanoi:

 

كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيلٍ

“Ole tässä maailmassa kuin olisit vieras tai matkustaja polulla.”

 

(Sahih Bukhari 6053)

 

Toisessa hadithissa Abdullah ibn Mas’ud raportoi, että Allahin sanansaattaja ﷺ sanoi: 

 

إِنَّمَا مَثَلِي وَمَثَلُ الدُّنْيَا كَرَاكِبٍ ظَلَّ تَحْتَ شَجَرَةٍ ثُمَّ رَاحَ وَتَرَكَهَا

“Totisesti, esimerkki tästä maailmasta ja minusta on kuin ratsastaja, joka etsii varjoa puun alta, sitten hän jatkaa eteenpäin ja jättää sen.”

 

(Musnad Ahmad 3701, sahih al-Arna’utin mukaan)

 

Ibn Umarilla oli tapana sanoa:

 

إِذَا أَمْسَيْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ

“Jos elät iltapäivään, älä oleta olevasi elossa aamulla. Ja jos elät aamuun saakka, älä oleta olevasi elossa iltapäivällä. Ja ottakaa terveydestänne (aikaa hyviin ja hyödyllisiin tekoihin) ennen sairastumistanne ja elämästänne ennen kuolemaanne.”

 

(Sahih al-Bukhari 6416)


 

Käyttäytyköömme tässä elämässä muistaen, että se voi koska vain loppua. Pyydetään Allahilta helppoutta tälle matkallemme, ja että Hän auttaa meitä muistamaan sen todellisen hetkellisyyden. Tehköön Allah meistä niitä, jotka suorittavat tekoja, joihin Hän on tyytyväinen, ja käyttävät aikaansa hyväksi, tuhlaamatta siitä asioihin, jotka vievät meitä kauemmas tavoitteestamme. 

 

Kaikki menestys tulee Allahilta ja Allah tietää parhaiten.

 

Kirjoittaja ja kääntäjä: Asiya Rosa, al-Malik Saudin yliopisto, Riyadh

 

Päivitetty: 13.2.2025

 

Kaikki menestys tulee Allahilta ja Allah tietää parhaiten.

 

 

 

Uusimmat artikkelit: