"Muut profeetat (rauhaa heille) lähetettiin erityisesti heidän omille kansoilleen, mutta minut on lähetetty koko ihmiskunnalle"

 

- Muhammad ﷺ (Sahih Al-Bukhari 438)

Tervetuloa Suomen islamilaisen tiedon kanavalle!

Rakennamme jatkuvasti lisää sisältöä, jos Allah suo.

Löydä meidät

myös instagramista!

Miksi pahaa on olemassa?

 

Allah sanoo:
 

إِنَّ رَبَّكَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ 

“Totisesti, Valtiaasi on Kaikkitietävä, Viisain.”

 

(12:6)

 

Pahuuden olemassaolo on monelle ihmiselle hankala ymmärtää. Pahuuden takana olevia viisauksia ei ole aina helppoa todeta ja pahuuden olemassaolon suurta viisautta ihminen ei edes kykene käsittämään, sillä tämä on asia, jonka vain Kaikkitietävä ja Viisain Jumala ymmärtää. Useasti kriittinen ajattelija kuitenkin löytää jokaisesta tilanteesta jotain hyvää. Katastrofista seuraa vähintään opetus, herätys tai islamisesta ymmärryksestä jopa tapa saada syntejä anteeksi. Tätä on tärkeää olla kieltämättä, sillä tämän kieltäminen johtaa ylimielisyyteen ja Jumalan viisauden kieltämiseen. Näiden johdosta henkilö saattaa ajautua täysin väärälle tiellä, jos hän ei ollut jo harhassa.

 

Jopa ihminen taipuu pahuuteen ja huonoihin tekoihin, kun hän kieltäytyy antautumasta Jumalan tahtoon. Pahuus voi olla yksilöllisesti eri muodoissa ihmisten teoissa ja sydämessä. 

 

Enkelit kysyivät Jumalalta pahuudesta, mitä ihmisen luomisesta aiheutuisi:

 

أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ ۖ 

“Aiotko asettaa sinne (maan päälle) sellaisen (luomuksen), joka tulee aiheuttamaan korruptiota ja vuodattamaan verta, sillä aikaa, kun me ylistämme ja tunnustamme Täydellisyyttäsi?”

 

Allah vastasi heille:

 

إِنِّىٓ أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ

"Totisesti, Minä tiedän jotain, mitä te ette tiedä.”

 

(2:30)

 

Muslimin on siis muistettava, että Allahin tieto on suurempi kuin meidän ja Hän tietää jotain, mitä me emme tiedä. Kaikkien asioiden takana on siis viisaus ja tämä on jotain, mitä muslimi vahvistaa.

 

Ibn Al-Utheymeen selvensi pahuuden olemassaolosta hänen Kitaab at-Tawhiidin (eli Monoteismin kirjan) selityksessään al-Qawl al-Mufiid ‘alaa Kitaab at-Tawhiid kertoen, että Allah on luonut kaiken ja siihen kuuluu hyvä sekä paha. Pahuutta ei liitetä Allahin ominaisuuksiin eikä tekoihin, sillä Hän loi pahuuden tietyllä viisaudella, joka tulee viime kädessä tuottamaan hyvää, joten se on hyvää itsessään. Pahuutta tapahtuu joidenkin Hänen luotujensa keskuudessa vapaan tahdon seurauksena, mutta pahuus ole Allahin ominaisuuksista tai tekoista. (Ks. al-Qawl al-Mufiid ‘alaa Kitaab at-Tawhiid, sivu 157)

 

Hän myös selkeytti, että Allah ei salli pelkän harmin tapahtua. Hän sallii harmin tapahtua sen hyvyyden ansiosta, joka siitä seuraa ja sen syvällisen viisauden ansiosta, jota se pitää sisällään.

Jos joku sairastuu, se ei ole sitä, että Allah tahtoisi vain tämän harmin tapahtua. Hän tahtoo hyvää, joka tapahtuu sen seurauksena. Hyvyys saattaa kohdistua ei vain kärsivään, mutta myös muihin.

Pohjimmiltaan, me ihmiset emme pysty käsittämään Allahin viisautta, sillä se on paljon korkeampana ja ihmisen rajallisen ymmärryksen kapasiteetin ulkopuolella. Sitä huolimatta, meidän tulisi varmuudella tietää, että Allah ei tahdo pahuuden tapahtua pahuuden vuoksi, vaan sen hyvyyden vuoksi, mitä siitä aiheutuu.” (Ks. al-Qawl al-Mufiid ‘alaa Kitaab at-Tawhiid, sivut 163-164)

 

Pahuudessa on siis hyötyä ja sitä seuraa jotakin hyvää, vaikka emme näkisi sitä. On myös muistettava, että pahuudesta kärsivä voi saada palkkiota kärsimyksestä, jota hän kokee tässä maailmassa, jos hän asennoituu siihen oikein. Tämä voi myös olla jotain, mikä poistaa hänen syntejään, nostaa hänen tasoaan tuonpuoleisessa tai antaa hänelle herätyksen kääntyä oikealle tielle.

 

Profeetta ‎ﷺ sanoi:

 

مَا يُصِيبُ الْمُؤْمِنَ مِنْ شَوْكَةٍ فَمَا فَوْقَهَا إِلاَّ رَفَعَهُ اللَّهُ بِهَا دَرَجَةً أَوْ حَطَّ عَنْهُ بِهَا خَطِيئَةً

 

“Mikään ei satuta uskovaa, olisi se sitten piikki tai jotain suurempaa paitsi, että Allah tulee nostamaan henkilön asemaa (tuonpuoleisessa) asteella tai pyyhkimään tältä pois synnin."

 

(Sahih al-Bukhari 5640, Sahih Muslim 2572)

 

Jos pahuutta aiheutti toinen ihminen, niin hän tulee saamaan oikeudenmukaisesti tältä tuonpuoleisessa korvauksen.

 

Profeetta ‎ﷺ sanoi:

 

مَنْ كَانَتْ لَهُ مَظْلَمَةٌ لِأَخِيهِ مِنْ عِرْضِهِ أَوْ شَيْءٍ فَلْيَتَحَلَّلْهُ مِنْهُ الْيَوْمَ قَبْلَ أَنْ لَا يَكُونَ دِينَارٌ وَلَا دِرْهَمٌ إِنْ كَانَ لَهُ عَمَلٌ صَالِحٌ أُخِذَ مِنْهُ بِقَدْرِ مَظْلَمَتِهِ وَإِنْ لَمْ تَكُنْ لَهُ حَسَنَاتٌ أُخِذَ مِنْ سَيِّئَاتِ صَاحِبِهِ فَحُمِلَ عَلَيْهِ

 

“Kuka ikinä tekee vääryyttä veljeään (tai siskoaan) kohtaan loukaten toisen kunniaa tai (tehden) mitään muuta vääryyttä (toista kohtaan), tulisi selvittää asia tänään, ennen kuin sitä ei voi enää selvittää kultaisilla tai hopeilla kolikoilla. Jos hänellä (pahan tekijällä) on hyviä tekoja (tuomiopäivänä) hänen kirjassaan, ne tullaan ottamaan häneltä oikeudenmukaisen mitan mukaan (ja ne tullaan antaa hänelle, jota hän alisti). Jos hänellä ei ole hyviä tekoja jäljellä, hänelle tullaan antaa hänen huonoista teoista, joita kohtaan hän teki vääryyttä.”

 

(Sahih al-Bukhari 2317)

 

Kun pahuutta tapahtuu, niin sen vaikutus leviää myös muihin, jos kukaan ei estä sitä ja syntejä tehdään julkisesti. Hyvään käskeminen ja pahan kieltäminen on yksi muslimin tärkeimmistä velvollisuuksista, sillä jos kukaan ei kutsu hyvään ja kiellä pahaa, niin miten tietämättömät saavat selville oikean väärästä? Ja miten estämme pahuuden leviämisen myös meidän perheidemme kohdalle? 

 

Kun ihmiset tekevät pahuutta, niin pahuus tulee kiertämään maailmassa joko esimerkin takia tai sen pahuuden seurauksena, mitä ihmiset tekevät, jos kukaan ei estä heitä. Koettelemus, joka henkilön kohdalle osuu, voi olla suoraan sen seuraus, mitä tekoja hän itse maan päällä tekee. Seuraus voi johtua välinpitämättömyydestä, totuuden kieltämisestä tai tottelemattomuudesta. Jumala sanoi:

 

وَمَآ أَصَـٰبَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُوا۟ عَن كَثِيرٍ

“Ja mikä ikinä koettelemus yllenne asettuu, se on omien käsienne ansiosta ja silti Hän ei välitä paljosta (eli Hän armahtaa monta vääryyttä, jota te teette).” (42:30)

 

Lue lisää hyvään käskemisen ja pahan kieltämisen pakollisuudesta täältä.

 

On myös muistettava ihmisen ja Jumalan välinen liitto, jonka käsittelimme aiemmin täällä. Liiton mukaan ihminen valitsi itse tulla palkituksi tai rangaistuksi riippuen hänen teoistaan, joita hän itse valitsee tässä maailmassa.

 

Profeetta ﷺ sanoi, että Allah sanoi: 

 

يَا عِبَادِي إِنَّمَا هِيَ أَعْمَالُكُمْ أُحْصِيهَا لَكُمْ ثُمَّ أُوَفِّيكُمْ إِيَّاهَا فَمَنْ وَجَدَ خَيْرًا فَلْيَحْمَدِ اللَّهَ وَمَنْ وَجَدَ غَيْرَ ذَلِكَ فَلاَ يَلُومَنَّ إِلاَّ نَفْسَهُ

 

“Oi Minun palvelijani, ne on vain teidän tekonne, jotka tallennan teille ja sitten hyvitän ne teille, joten ylistäköön hän Jumalaa, joka löytää hyvää ja joka löytää muuta, olkoon hän syyttämättä ketään muuta kuin itseään.”

 

(Sahih Muslim 2577)

 

Ja Allah sanoi:

 

مَّنْ عَمِلَ صَـٰلِحًا فَلِنَفْسِهِۦ ۖ وَمَنْ أَسَآءَ فَعَلَيْهَا ۗ وَمَا رَبُّكَ بِظَلَّـٰمٍ لِّلْعَبِيدِ

 

“Kuka ikinä tekee hyvää - hänelle se koituu hänen (oman sielunsa) hyväksi ja kuka ikinä tekee pahaa - hänelle se koituu hänen (oman sielunsa) vahingoksi. Valtiaasi ei tee vääryyttä palvelijoilleen.” (41:46)

 

Ja Hän sanoi:

 

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّىٰهَا  ۝  وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّىٰهَا  ۝  

“Totisesti hän menestyy, joka puhdistaa itseään ja totisesti hän epäonnistuu, joka korruptoi itseään.” (91:9–10)

 

Tekojen parantaminen uskonnon säädösten mukaiseksi on myös jotain, mikä seurauksena Allah vaihtaa ihmisten tilanteen paremmaksi. Hän sanoi:

 

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا۟ مَا بِأَنفُسِهِمْ ۗ 

“Ja Allah ei vaihda ihmisten tilaa, kunnes he vaihtavat sen, mitä on heidän sisällään.” (13:11)

 

Tästä syystä uskonnon korjaaminen maallisen menestyksen saavuttamiseksi on tärkein ja ensisijaisin askel hyvään kutsumisen ja pahan kieltämisen lisäksi jonka jokaisen tulisi ottaa halutessaan poistaa maailmasta pahuutta. Jumala lupaa turvaa, menestystä maan päällä ja kykyä harjoittaa uskontoaan niille, jotka uskovat, tekevät hyviä tekoja, eivätkä liitä Hänen rinnalleen vertaisia. Hän sanoo:

 

۞ وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ مِنكُمْ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِى ٱلْأَرْضِ كَمَا ٱسْتَخْلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ ٱلَّذِى ٱرْتَضَىٰ لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنۢ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًۭا ۚ يَعْبُدُونَنِى لَا يُشْرِكُونَ بِى شَيْـًۭٔا ۚ

“Jumala on luvannut niille, jotka uskovat joukostanne ja tekevät hurskaita (eli islamin mukaisia hyviä) tekoja, että totisesti Hän tulee antamaan heille menestystä maan päällä, kuten Hän antoi menestystä niille, jotka olivat ennen heitä ja totisesti Hän tulee antamaan heille vahvuutta (ja asemaa) harjoittaa heidän uskontoaan, jonka Hän on hyväksynyt heille ja totisesti Hän tulee vaihtamaan heille pelon jälkeen turvan, (sillä) he palvovat Minua (eli Jumalaa), eivätkä asettaneet vartaisekseni mitään (tai ketään).”

 

(24:55)

 

On siis tärkeää muistaa, että ihminen voi auttaa itseään palaamalla hyviin tekoihin, kutsumalla muita hyvään ja etsimällä pahuudesta tai kärsimyksestä tilaisuuksia ja hyviä puolia.

 

Uskovaisen tapauksessa jokaisen koettelemuksen jälkeen seuraa helpotus, kuten Allah sanoi:

 

إِنَّ مَعَ ٱلْعُسْرِ يُسْرًۭا 

“Totisesti, vaikeudesta seuraa helpotus.” 

 

(94:6)


 

Viisauksia, joita pahasta tapahtumasta tai tilanteessa voimme käsittää, ovat mm:

 

  • Se voi muistuttaa meitä olemaan nöyriä.

 

  • Se voi muistuttaa, että tämä maailma ei ole täydellinen, eikä ikuinen asuinpaikkamme.

 

  • Se voi muistuttaa meitä elämän tarkoituksesta ja voi olla herätys kuoleman todellisuudesta.

 

  • Se voi herättää meitä kääntymään katumukseen ja hyviin tekoihina.

 

  • Se voi kääntää meidät palvomaan Jumalaa.

 

  • Se voi opettaa meille jotain.

 

  • Se voi olla jollekin toiselle hyödyllistä.

 

  • Se voi nostaa asemaamme ja lisätä palkkiotamme paratiisissa.

 

  • Sen kautta voimme saada syntejämme anteeksi ja pelastua tuonpuoleisen rangaistukselta.

 

  • Se voi ohjata meidän elämämme parempaan suuntaan. 

 

  • Se voi opettaa meitä arvostamaan siunauksia ja olemaan kiitollisia niistä.

 

  • Se voi olla opetus jollekin toiselle ihmiselle, joka sitä tarvitsi.

 

  • Se voi muistuttaa meitä olemaan kiitollisia siitä, että pahemminkin olisi voinut käydä.

 

  • Se voi olla jotain, mikä suojeli meitä joltain pahemmalta. 

 

  • Se voi olla asia, jonka kautta Allah päästää meidät paratiisiin.


 

Tuleeko sinulle mieleen jotain muuta?

 

 

 

 

Lue myös: Mitä käy lapselle, joka kuolee?

 

 

 

 

Kaikki menestys tulee Allahilta ja Allah tietää parhaiten.



 

Uusimmat artikkelit: